sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Suhteeni Strömsööhön

Joku saattaisi ilkeämielisesti tulkita sanan Anti-Strömsö tämän blogin kuvauksessa tarkoittavan, että minä olisin Strömsötä (ohjelmaa tai paikkakuntaa) tai strömsöläisiä vastaan. Koska en halua olla syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai muun paheksunnan kohteena, ajattelin vähän valottaa suhdettani Strömsööhön.


Lähes kaikki tuntevat sanonnan “Ei mennyt niin kuin Strömsössä”. Kun kuulin tämän sanonnan ensimmäisen kerran, minulle selitettiin, että se tarkoittaa sitä, kun kaikki ei mene ihan putkeen. Lisäsin sanonnan aktiivifraaseihini sen kummemmin perehtymättä asiaan. Eräänä keväänä olin sairastunut flunssaan ja päätäni särki niin paljon, että ainoa vähänkään mukava asento oli kylkiasento, joten luonnollisesti päätin katsella sarjoja tietokoneeltani. Jossain vaiheessa sairastelua kun olin katsonut sarjoja kyllästymiseen asti, enkä jaksanut enää nukkuakaan, tuli mieleen, että mistä tämä sanonta “Ei mennyt niin kuin Strömsössä” oikein tulee. Aloin tietenkin vähän googletella ja huomasin, että Strömsö on ihan oikea tv-ohjelma Yle Femillä ja päätin sitten katsoa jakson mielenkiinnosta.


Katselin kun vanhoista shakkinappuloista tehtiin lasipurkkien kansiin nuppeja ja puinen sähkökela rakennettiin tyhjästä ilman sen kummempia ohjeita. Ruokaosion ruokaa en enää kunnolla muista, mutta joka tapauksessa sekin syntyi kädenkäänteessä ilman ongelmia. Vaikka poikkean nyt vähän aiheesta, on pakko sanoa, että ruokaohjelmien yksi hienous on se, että sieltä tv-keittiöstä löytyy kaikkea. Sen sijaan tavallisen kansalaisen keittiöstä ei löydy kaikkea. Mitä tavallinen kansalainen tekee siinä vaiheessa huomaa aloittaneensa kokkaamaan jotain, mutta huomaa, että joku olennainen ainesosa puuttuu? Korvaa sen jollain toisella! Jos ainesosa on todella olennainen ja tavallisella kansalaisella on paljon kokemusta ruuanlaitosta, saattaa tavallinen kansalainen käydä kaupassakin hakemassa puuttuvan ainesosan, mutta itse optimistina (ja vähän laiskana) korvaan ainesosan jollain toisella. Usein on todettu, ettei korvaaminen ole välttämättä hyvä idea. Tämän takia olisi hienoa, jos olisi myös sellainen ruokaohjelma, jossa kokki korvaa ainesosia toisilla ja katsotaan, mitä siitä tulee.


Joka tapauksessa siis katselin puolisen tuntia sitä menestyksen paraatia, jossa marssittiin onnistumisesta toiseen, ja kun jakso oli tullut loppuun, ymmärsin ja sisäistin täysin, mistä sanonta “Ei menny niin kuin Strömsössä” tulee.


Vaikka Strömsöstä saa huumoria revittyä, mielestäni Strömsö on silti oikein inspiroiva lifestyle-ohjelma. Kaikki lifestyle-ohjelmathan pyrkivät näyttämään DIY-juttuja oletuksella “jos kaikki menee niin kuin pitäisi” ja nämä ohjelmat juuri ovat inspiroivia ja saa ihmiset kokeilemaan erilaisia DIY-juttuja. Vaikka maailmaan varmasti mahtuu tämänkin blogin kaltaisia “kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi” -oletukselle näytettyä DIY-juttuja, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että maailmassa on parempi olla enemmän Strömsön kaltaisia lifestyle-ohjelmia. Eli kaikki kunnia ehdottomasti Strömsölle, en pyri missään nimessä käyttämään sanaa Anti-Strömsö Strömsön vastaisena vaan korostamaan erilaisella oletuksella toimimista.


Näin loppuun haluan vielä kertoa ystävällisyyden osoituksena Strömsötä ja strömsöläisiä kohtaan, että teen ensi kerran blogikirjoituksen ruotsiksi.


Note to myself:



Joku suomen kielen osaaja voisi taivuttaa kommenttiosuuteen sanan Strömsö kaikissa sijamuodoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti