keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Liian-Cher-malliset nimettömät

Samalla kertaa syksyllä 2016, kun korjasin omat venähtäneet nimettömäni, tein myös itselleni uuden malliset nimettömät. Kaavat tein eräistä bikinin alaosastani, joiden mallista tykkäsin kovasti. Lopputulos oli tämä.


Epäonnistuin todennäköisesti kaavojen tekemisessä, koska näistä tuli aivan liian korkeavyötäröiset nimettömät. Liikaa kasari- ja ysärivibaa ja Cheriä. Biksun alaosani ei siis ole näin korkeavyötäröinen. Materiaalina toimi tekokuitu- tai viskoosikangas (Eurokankaan palalaarin kyljessä ei ilmoiteta kankaan koostumusta). Taakse ompelin vähän rusetteja ja näköjään taas meni vähän vinoon.


En tiedä oikein, että mikä siinä on, etten saa pari rusettia suoraan! Minulla on aina ollut tähän mennessä todella hyvä silmä suoruuden suhteen, mutta joku reality distortion field iskee silloin, kun ompelen pieniä rusetteja, ja lopputulos on vino, vaikka suoraa suunnittelin.

Ja ai niin, unohdin muuten kertoa viimeisessä postauksessa rusetti-episodista korjaamieni nimettömien kanssa. Pesukone tuhosi muutakin kuin kankaan, nimittäin rusetin. Se rusetti purkautui. Siis se solmu, mikä siinä rusetin keskellä on, aukesi. Kyllä! Vaikka mielelläni syyttäisin rusettitehdasta tästä vääryydestä, niin saattaa olla, että tämä oli kuitenkin minun vika. Ajattelin nimittäin ommella rusetin “huomaamattomasti”, enkä tehnyt neulalla pistoja läpi rusetista, vaan ompelin vain rusetin takaosan kiinni, niin ettei rusetin etupuolella ollut pistoja. Vaikka ajatus oli kaunis, niin tämä oli selkeästi virhe ja pesun jälkeen rusetin avautunut nauha roikkui jykevästä ompeleesta. Eli rusetti täytyy ommella aina läpi rusetin. Masentuneena jätin rusetin kokonaan ompelematta yläreunan korjaamisen jälkeen. Pesu on kyllä pilannut paljon vaatteita ja nyt minun nimettömäni. Voi kunpa alushousuja ei tarvitsisi ikinä pestä!

En tiedä, huomaako tuosta ensimmäisestä kuvasta, mutta nuo lahkeet ovat hieman erikokoiset. Minä kyllä leikkasin ne samankokoisiksi ja samankokoisia ne olivatkin siihen mennessä, kunnes kiinnitin niihin elastiset pitsit. Lahkeiden pitsien kiinnittäminen ei ole sitten ihan mikään kakkupalanen. Siis jotta niistä lahkeista tulee sellaiset sopivan napakat ja että se lahje ei lörpähdä ompelemisen jälkeen, täytyy pitsiä hieman venyttää ommellessa. No tälle “hieman venyttämiselle” ei ole olemassa mitä voimavakiota, vaan tämä on ompelijan itsensä päätettävissä. Todennäköisesti ammattiompelijoiden sormet on kuitenkin kalibroitu tähän elastisen pitsin venyttämiseen, jota ompelijaopistossa treenataan ankarasti. Koulua ei varmaan pääse läpi ellei osaa venyttää pitsiä aina vakiovoimakkuudella. Minä en ole harjoitellut tätä venyttämistä ja enkä selkeästi osaa hallita voimiani, koska toisessa lahkeessa osasin venyttää sopivasti pitsiä, mutta toisessa en venyttänyt tarpeeksi ja lahje lörpähti.

Tämän lisäksi ompelin lahkeet eri tavalla. Toisen lahkeen ompelin vain suoralla ompeleella käännettyyn reunaan.


Lopputulos oli vähän rumannäköinen, varsinkin kun ompelukoneeni välillä vähän hepuloi joissain kohdissa (syrtty saumassa sisäpuolella). Tätä ei kaunistanut myöskään se, että en vielä tähänkään mennessä hoksannut vaihtaa sisäpuolen lankaa sisäpuolen väriin sopivaksi. Tässä lahkeessa en myöskään muistanut venyttää pitsiä, joten tämä lahje lörpähti ja näyttää siksi isommalta.

Toisessa lahkeessa keksin siksakata ensin pitsin oikealle puolelle reunaan kiinni ja sitten kääntää ja ommella suoralla.


Tässä lopputulos oli mielestäni parempi ja vähän jämäkämmän oloinen ja ennen kaikkea venytin pitsiä tarpeeksi! Mutta edelleen lopputulos ei ole kaunein mahdollinen, kun en edelleenkään vaihtanut sisäpuolen lankaa sopivan väriseksi. En kuitenkaan jaksanut purkaa toisen lahkeen pitsiä ja tehdä sitä samalla tavalla kuin tätä, olin jo niin kyllästynyt pitsien kiinnittämiseen. Ajattelin, ettei lahkeiden kokoero päällä näy. Voin kertoa, että olin väärässä: Kyllä se kokoero näkyy ja tuntuu.

Note to myself:

  • Ompele rusetit aina solmusta läpi.
  • Venytä aina pitsiä jonkin verran ommellessa niitä paikoilleen.
  • Älä käytä enää ikinä näitä kaavoja, ellet hae Cher-lookkia.

En ole kyllä ihan varma, mitä ajattelin, kun tällaiset maailmaan tein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti